reklama

wtorek, 24 maja 2016

Kotleciki z kurczaka w sosie śmietanowym

Tak jak już wspominałam, gdy nie mam pomysłu na obiad kontaktuję się z moją starszą córką, która wiele nowości wprowadziła do swojej kuchni, dlatego zawsze czymś nowym mnie zaskoczy. Tak było i tym razem. A to za sprawą między innymi swojej szwagierki Moniki gotującej równie pysznie jak jej mama Basia. Ten przepis także od niej pochodzi. To danie doskonale nadaje się również dla dzieci, które zazwyczaj uwielbiają chudziutkie mięso z kurczaka, tak przynajmniej było i jest u nas, a i dorośli nie pogardzą, zwłaszcza jak jest podane z pieczonymi kartofelkami.

Składniki:
2 filety z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
150g pieczarek
1 średnia cebula
śmietana 18% słodka
sól i pieprz
mąka do panierowania
olej

Sposób przygotowania:
Filety wypłukać, pokroić na kotleciki, posypać solą i pieprzem, panierować w mące i opiec delikatnie na gorącym oleju z obu stron. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić na paseczki, a następnie wszystko poddusić na oleju. Dodać kotleciki, zalać śmietaną i dusić razem około 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz