reklama

wtorek, 10 maja 2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Przepis na ten kapuśniak dostałam od mojego zięcia, który od dawna znany był w jego rodzinie. Gotowała go jego prababcia, gotuje babcia i mama, a teraz wprowadził on tą potrawę do swojego menu i wraz z naszą córką gotują go, kiedy tylko w sklepie dostępna jest młoda kapusta. Tego typu kapuśniaku nie znaliśmy, ale po jego zjedzeniu jednogłośnie stwierdziliśmy z mężem, że nie może go zabraknąć na stole również podczas wizyt naszych zagranicznych gości, bo ta potrawa naprawdę zasługuje na pełną aprobatę.


 Składniki:
3 główki młodej kapusty białej
 4 średnie marchewki
2 duże pomidory
rodzaj kiełbasy i ilość według uznania
1 cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
sól i pieprz
olej
łyżka smalcu
2 łyżki mąki
pęczek pietruszki i koperku.
 
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i grubiej poszatkować. Gotować w małej ilości wody. Gdy będzie na pół miękka odcedzić, a następnie wlać powtórnie małą ilość zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i postawić powtórnie na piec. Obrać i pokroić w pół plasterki marchew i dodać do kapusty. Następnie pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i również dodać do kapusty. W między czasie pokroić w kostkę kiełbasę, cebulę i przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do kapusty. Na koniec zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, dodać do kapuśniaku i wymieszać. Pietruszkę, koperek drobno posiekać i dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz