reklama

czwartek, 14 kwietnia 2016

Zupa krem z wiosennych pokrzyw i kaszy jaglanej

Właśnie rozpoczął się sezon na chwasty, które są jadalne. Jednym z takich chwastów jest na pewno pokrzywa, która najsmaczniejsza jest właśnie wiosną. Pokrzywa oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze. Posiada nie tylko dużo fosforu, wapnia i żelaza, ale również magnez, kwasy organiczne, witaminy i błonnik. Pokrzywa ponadto pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, wzmacniając organizm. Zdając sobie sprawę, jak zdrowa jest pokrzywa, nie mam już żadnych wątpliwości, dlaczego była tak często stosowana w kuchni naszych babć.
Dzisiaj proponuję pyszną i pożywna zupę krem z wiosennych pokrzyw i kaszy jaglanej, która po zjedzeniu z pewnością będziecie polecać, tak jak robię to ja.

Składniki:
1,5 l rosołu
1 marchewka
1 pietruszka
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
2 ząbki czosnku
1 mniejsza cebula
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
curry, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło, przesmażyć obraną i pokrojona cebule i czosnek, do których dodać obraną i potartą na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Razem wszystko przesmażyć. W międzyczasie przebrać, umyć i sparzyć młodziutką pokrzywę, a następnie dorzucić ją do przesmażonych warzyw i chwilę razem wszystko jeszcze raz przesmażyć. Wlać do garnka rosół, a następnie dodać do niego przesmażone warzywa wraz z pokrzywą, doprawić solą i pieprzem. Gdy się wszystko zagotuje wsypać wypłukaną i sparzoną kaszę jaglaną i gotować 15 min. Po tym czasie zupę zblendować na krem dodać curry i gałkę muszkatołową do smaku i ewentualnie jeszcze raz wszystko doprawić solą i pieprzem. Można podać z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego.

2 komentarze: