reklama

środa, 6 kwietnia 2016

Zapiekanka z ryby i szpinaku

Muszę przyznać się do jednego, a mianowicie nie przepadam za potrawami z ryb, ale za to mój mąż je uwielbia i to pod każdą postacią. Dlatego też zdając sobie sprawę, że dawno nic z ryb nie robiłam postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotować coś ekstra. O tej potrawie dowiedziałam się przypadkowo oczywiście w naszym wiejskim sklepie, gdzie często mieszkanki naszej wioski dzielą się przepisami na różne zdrowe potrawy, które mają im pomóc zrzucić parę kilogramów. W sklepie można się wszystkiego dowiedzieć kto i jak długo jest już na diecie, jaką dietę preferują i tak dalej. Mnie zaintrygowała ta zapiekanka z ryb i szpinaku, którą tak zachwalały.
Nie musiałam o nic pytać, ani wtrącać się do rozmowy, bo przepis na tą potrawę był łatwy do zapamiętania. Dzisiaj go wypróbowałam i muszę przyznać, że nawet mnie ta potrawa zasmakowała. Podałam zapiekankę z moją i męża ulubioną kaszą gryczaną. Ta potrawa jest prosta, smaczna i naprawdę godna polecenia. Jeśli potrawy z ryb tak będą za każdym razem smakować to na pewno się do nich przekonam i częściej będą gościć na moim talerzu.
 
Składniki:
dwa większe filety rybne (u mnie morszczuk)
1 op. szpinaku
1 – 2 ząbki czosnku
1 jajko
1 op. mozzarelli
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, a następnie włożyć odmrożone filety rybne posypane pieprzem i solą. Rozmrożony szpinak wymieszać z czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Tak przygotowany szpinak wyłożyć na rybę, na który ułożyć pokrojoną mozzarellę. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Zaserwowałam tą zapiekankę z kaszą gryczaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz