reklama

wtorek, 19 kwietnia 2016

Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego


Ostatnio w naszej kuchni dość często pojawiają się różnego rodzaju zapiekanki, a to dlatego, że taką potrawę można wcześniej przygotować, a później tylko włożyć do piekarnika i gotowe. Dziś zrobiłam zapiekankę z ryżu, mięsa i kapusty, ale jest to zupełnie inna zapiekanka niż te gołąbkowe, która już są obecne na moim blogu. Rożni się ona od poprzednich nie tylko smakiem, ale również przygotowaniem poszczególnych warstw. Kombinowałam i wykombinowałam, a teraz pozostaje mi tylko ją polecić wszystkim smakoszom różnego typu zapiekanek.
Składniki na sos:
puszka pomidorów obranych i pokrojonych
1/2 koncentratu pomidorowego
cebula
1/2 szklanki rosołu
łyżka masła
sól, pieprz
3 ziela angielskie
liść laurowy
bazylia

Sposób przygotowania:
Masło roztopić i udusić na nim obraną cebulę, a następnie dodać pomidory i rozcieńczony koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić, dolać rosół, a następnie dodać ziele angielskie i liść laurowy, przyprawiamy na pikantnie solą i pieprzem i gotujemy jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy bazylię. Pomidory nie powinny być całkowicie rozgotowane.

Składniki zapiekanki:
500 g mięsa mielonego
1/2 główki białej kapusty
200 g ryżu (2 torebki)
cebula
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
sól i pieprz czarny
starty żółty ser

Sposób przygotowania:
Mięso mielone przesmażyć na patelni bez tłuszczu wraz z obrana i pokrojoną cebulą, dodać sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Kapustę poszatkować i ugotować al dente. Ryż ugotować w osolonej wodzie również al dente. Odcedzić kapustę i połową wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Polać sosem pomidorowym, a następnie ułożyć warstwę ryżu (1 torebka), na ryż ułożyć połowę mięsa, polać sosem, na mięso druga warstwę ryżu, a na ryż pozostałe mięso. Polać sosem. Na koniec rozłożyć pozostałą kapustę, która polać resztą sosu i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 min, do rozpuszczenia sera i nabrania złotego koloru. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz