reklama

wtorek, 12 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego i pokrzywy


Nadeszła wiosna więc czas najwyższy przygotować potrawy z roślin dziko rosnących, które były często stosowane w babcinej kuchni. Już w poście opisującym mój blok kulinarny napisałam, że chce wracać do tych starych babcinych przepisów, oczywiście modyfikując je po przez dodawanie różnych nowych składników, które na pewno nie były znane w tamtych czasach. Chociażby ser feta, mozzarella, które teraz często dodaje się do różnego typu sałatek. Także zioła chociażby takie jak oregano, czy bazylia, które zarówno moja babcia jak i mama nie stosowały w swojej kuchni. Na początek sałatka, z dodatkami jakimi akurat dysponowałam, do której może przekonają się nawet ci, którzy zarzekają się, że chwastów jeść nie będą.

Składniki:
2 garście młodej pokrzywy
2 garście młodego mniszka lekarskiego
pomidor
jajko
ser mozzarella kulka
sos vinaigrette

Sposób przygotowania:
Młodą pokrzywę sparzyć, a następnie drobniej pokroić. Mniszek lekarski zamoczyć w wodzie z solą na około godzinę, aby pozbyć się goryczki, a następnie porwać ją na mniejsze kawałki. Pokrojoną i porwaną zieleninę włożyć do miski, dodać pokrojonego pomidora, jajko i ser mozzarellę. Polać wszystko sosem i schłodzić w lodówce. Smacznego.

2 komentarze: