reklama

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Tarta Moniki

Wprawdzie sezon truskawkowy jeszcze się nie zaczął, ale truskawki są już dostępne w naszych sklepach. Dlatego też nie czekając na truskawki z naszego ogródka postanowiłam upiec tartę jabłkowo – truskawkowa według przepisu naszej młodszej córki Moniki, która jak już zauważyłam dosyć dawno, jeżeli tylko ma czas lubi eksperymentować w kuchni. Tak też było z tą tartą. Nie wystarczyło jej, że dała mus jabłkowy, więc zdecydowała się jeszcze na dodanie truskawek, co w rezultacie okazało się strzałem w dziesiątkę. Ciasto z dodatkiem tych truskawek wyszło pyszne i godne polecenia, co też czynię.

Składniki:
2,5 szklanki mąki
200 g masła
0,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus jabłkowy
10 – 12 ładnych, dojrzałych truskawek

Sposób przygotowania:
Wszystkie podane składniki oprócz musu i truskawek zagnieść i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wałkować i przełożyć do formy lub od razu wylepić formę na tartę. Nakłuć tak wyłożone ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni do lekkiego podpieczenia. Wyjąć ciasto, nałożyć mus jabłkowy na ciasto, a na mus kruszonkę z pozostałego ciasta. Miedzy kruszonkę układać obrane z szypułek i pokrojone truskawki. Piec ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz