reklama

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Surówka z młodej kapusty z sosem winegret

Jest to jedna z naszych ulubionych surówek, dlatego jeżeli tylko jest okazja i mam dostęp do młodej kapusty muszę ją koniecznie zrobić. Pamiętam, gdy nasze dzieci mieszkały jeszcze z nami nie przepadali za młodą kapustą, a to za sprawą jej koloru. Nigdy tego nie potrafiłam zrozumieć, ale wytłumaczyli mi to i teraz już wiem w czym rzecz. Twierdzą, że dla nich była odpychająca ta jasna i ciemniejsza zieleń , bo kojarzyło im się to z zepsuciem kapusty. Ja nigdy bym na takie coś nie wpadła, bo mnie wręcz zachęca ta kapusta o dwóch odcieniach zieleni.

Składniki:
główka młodej kapusty
marchew
1/2 cebuli
jabłko
koperek
sos winegret

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić, lekko wycisnąć. Dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchew, jabłko, cebulę i pokrojony koperek . Polać sosem i wymieszać. Smacznego.


Składniki na sos winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:
Do słoiczka małego wlać sok z cytryny, dodać sól, oliwę i pieprz. Zakręcić słoiczek i dobrze potrząsnąć, aby wszystkie składniki się dokładnie wymieszały.

1 komentarz:

  1. Też robie taki sos winegre czasami też dodaje do niego zmiażdzony czosnek i trochę cukru.

    OdpowiedzUsuń