reklama

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Surówka z białej kapusty

Taka surówkę najczęściej robię z młodej kapusty lub z kapusty pekińskiej, ale, że akurat miałam do dyspozycji tylko białą kapustę starą, która jest dostępna w sklepach przez cały rok i nie chciało mi się jej gotować. Postanowiłam zrobić tym razem z niej surówkę. Jest to prosta surówka i chociaż z pewnością przez większość jest  znana, postanowiłam przepis jej zamieścić chociażby dla tych wszystkich, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. 

Składniki:
pół główki białej kapusty
marchew
1/2 cebuli
jabłko
koperek
sok z cytryny lub ocet do smaku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić dobrze wycisnąć i odstawić na 10 minut by zmiękła. Dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchew, jabłko i cebulę. Doprawić cytryną, solą i pieprzem, dodać koperek i wymieszać. Smacznego.

1 komentarz:

  1. I za to uwielbiam Pani stronkę. Jest coś dla smakoszy i coś dla jeszcze zielonych w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń