reklama

czwartek, 14 kwietnia 2016

Pizza domowa bez wyrastania ciasta

U nas w domu doskonałą pizzę robił zawsze nasz młodszy syn, ale od czasu kiedy wyjechał nie ma jego następcy i dlatego nie jedliśmy domowej pizzy do czasu, kiedy obdarowano mnie tym przepisem na szybkie, bez wyrastania ciasto, z którego wychodzi doskonała, domowa pizza. Przepis ten pochodzi od Ilony koleżanki mojej córki Asi, o której już niejednokrotnie wspominałam. Z tego co się dowiedziałam przepis ten dostała od Włocha, który razem z nimi uczęszczał na kurs językowy. I od tej pory zawsze przygotowuje pizzę z tego właśnie przepisu. A teraz czynić będę to i ja. Pizzę można przygotować z różnymi dodatkami, co kto lubi. My lubimy z tuńczykiem, z salami oraz z szynką, pieczarkami. Najlepsza wychodzi bez przygotowania, po przeglądzie lodówki.

Składniki na trzy blaszki
1 kg maki
1/2 l ciepłej wody
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka oregano
łyżeczka soli
2 paczuszki drożdży suchych (14g)
1 łyżka oliwy

Składniki na sos:
1/2 l przecieru pomidorowego w kartoniku
2 ząbki czosnku
oregano
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania sosu:
Składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania ciasta:
Z tych składników ugnieść ciasto, a następnie podzielić na trzy i rozwałkować na wysmarowana tłuszczem blachę. Posmarować sosem i układać dowolne dodatki. Posypać startym serem. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Super, na pewno zrobię. Bardzo mi się podoba Pani kuchnia. Często gotuję potrawy Pani, a zawsze czytam. Dziękuję bardzo i cieszę się, że jest Pani w grupie. Ja jestem z lubelskiego ale zafascynowana jestem Pani kuchnią.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. I nie trzeba zostawiać tego ciasta do wyrastania ani na chwilę? Pewnie wychodzi bardzo cienkie, ale w przypadku pizzy to akurat dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa kuchnia. Pozdrawiam

      Usuń