reklama

piątek, 15 kwietnia 2016

Makaron wstążki z pesto i bekonem

Przepis na tą potrawę otrzymałam od naszego młodszego syna, który mieszka za granicą. W kuchni czuje się on jak przysłowiowa ryba w wodzie. Nie tylko potrafi dobrze gotować, ale również piec ciasta, miedzy innymi również i  wspaniałe torty. Nigdy bym nie pomyślała, że nadejdą takie czasy, że ja będę się jeszcze uczyć od moich dzieci gotowania. Nie raz śmiejemy się z mężem, że na starość przyjdzie nam zmienić całkowicie nasze tradycyjne menu, bo powoli ku temu zmierzamy. Jeśli chodzi o makaron w ten sposób przygotowany, to tak go zachwalał, że w końcu postanowiłam go przygotować i po jego zjedzeniu wcale się nie dziwię, że tak go polecał, bo to danie jest naprawdę wyborne i godne polecenia.

Składniki na pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
2 – 3 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
5 łyżek oliwy
sól i pieprz
sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania pesto:
Do głębszego pojemnika włożyć umytą i wysuszoną bazylię, obrany czosnek, starty parmezan, oliwę, a następnie wszystko zblędować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pozostałe składniki:
300 g makaronu wstążki
200 g cienko pokrojonego bekonu
sól i pieprz
pestki dyni i słonecznika

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente,odcedzić, a następnie wymieszać z co najmniej pięcioma łyżkami pesto i wyłożyć na talerze. Obłożyć usmażonym bekonem (bekon rozłożyć na blaszce i wytopić tłuszcz w dobrze nagrzanym piekarniku) i posypać pestkami dyni i słonecznika. Smacznego.

1 komentarz: