reklama

środa, 20 kwietnia 2016

Kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy z dodatkiem pokrzywy

Ktoś ostatnio nas zapytał, co takiego się stało, że my jako tradycjonaliści, dopuściliśmy do takich zmian w naszej kuchni. Odpowiedz z naszej strony była prosta i rzeczowa, a mianowicie, że wszelkie potrawy z udziałem mniszka lekarskiego, czy pokrzywy były znane i lubiane już bardzo dawno temu, w kuchni tradycyjnej naszych babć i prababć, tylko niestety obecnie zapomniane. Teraz większość boi się przygotowywać potrawy z pokrzywy, czy mniszka lekarskiego. Kiedyś było to zielsko dla ubogich. Może i było, bo ci ubodzy w okresie przed nowymi zbiorami nie mając co do garnka włożyć, często sięgali po te rośliny, nie wiedząc nawet jakie dobrodziejstwo niesie za sobą spożywanie tych popularnych chwastów.
Dlatego biorąc pod uwagę miedzy innymi właściwości zdrowotne (o których już wspominałam w innym poście) jak i walory smakowe, postanowiliśmy z mężem wprowadzać stopniowo potrawy z dodatkiem tych chwastów do naszej kuchni, bo rodzice nasi absolutnie o nich zapomnieli. Oto następna potrawa z dodatkiem zdrowej pokrzywy, godna polecenia.

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka soczewicy czerwonej
4 – 5 garści pokrzywy
2 większe ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
kurkuma
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglana dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem. 2 szklanki wody z dodatkiem kurkumy zagotować, włożyć kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 7 min, aż wchłonie całą ciecz. Tak ugotowaną kaszę pozostawić na wyłączonej kuchni jeszcze 10 min. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić. Pokrzywę wypłukać, przelać wrzątkiem, a następnie odcisnąć i pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko i łyżkę bułki tartej, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z powstałej masy uformować kotleciki i smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor. Ja podałam z szybkim sosem chrzanowym, ale można i z innym.

Szybki sos chrzanowy
Składniki:
1 czubata łyżka masła
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
pół szklanki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzać masło, dodać chrzan i śmietanę, cały czas mieszając nie dopuścić do zawrzenia. Doprawić solą,  pieprzem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz