reklama

piątek, 1 kwietnia 2016

Kasza gryczana z warzywami

Jak już pisałam ostatnio kasze, zwłaszcza kasza gryczana cieszą się u nas dużym powodzeniem. Na bazie kaszy gryczanej można robić doskonałe, proste, a przede wszystkim lekkie dania obiadowe. Tym razem wymyśliłam potrawę z kaszy z dodatkiem warzyw, które leżakowały w naszej zamrażalce. Znalazłam tam między innymi fasolkę zieloną płaską z naszego ogródka oraz brokuł. Pozostałe warzywa jak papryka czerwona, kukurydza, cukinia i marchewka to pozostałości świątecznych zapasów, które nie mogły się u nas zmarnować.
Łącząc te wszystkie składniki i doprawiając je ziołami prowansalskimi otrzymałam danie godne polecenia zwłaszcza osobom preferującym zdrową kuchnię. Tym razem zrobiłam bez dodatku mięsa, ale następnym razem dorzucę mięsko z kurczaka, czy indyka. Będzie pyszniutko.

Składniki:
garść fasolki zielonej
kilka różyczek brokuła
papryka czerwona
1 cukinia
puszka kukurydzy
2 marchewki
2 woreczki kaszy gryczanej
sól i pieprz
zioła prowansalskie
olej

Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić wszystkie warzywa obrane i pokrojone. Smażyć cały czas mieszając, dolać odrobinę wody i dusić do czasu, aż warzywa staną się al dente. Do takich warzyw dodać odsączoną kukurydzę.  Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie wsypać do warzyw. Wymieszać, chwilę razem przesmażyć, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Ja podałam do tego maślankę. Smacznego.

1 komentarz: