reklama

sobota, 2 kwietnia 2016

Ciasto jabłkowo – śmietankowe Ilony

Robiłam już różne jabłeczniki, ale taki z masą budyniowo- jabłkową nigdy. Dlatego ten przepis zainteresował mnie do tego stopnia, że postanowiłam zrobić to ciasto. Przepis ten oczywiście załatwiła mi córka od koleżanki Ilony, która uwielbia piec i wymyślać przeróżne desery, którymi potem częstuje nie tylko swoją rodzinkę, ale również znajomych i przyjaciół. Ja miałam już parę razy okazję posmakować nie tylko jej ciast, ale również potraw, które również często sama wymyśla.
Wspominałam już w moich postach nie tylko Ilonę, ale również jej siostry Kamilkę i Paulinę i kiedy piszę ten post zastanawiam się jak to jest, że trzy siostry i każda z nich tak dobrze odnajduje się w kuchni, nie często to się zdarza. Trochę zazdroszczę mojej starszej córce, że mieszkając nie daleko całej tej trójki ma okazję zawsze spróbować czegoś innego, nowego i nie powtarzającego się, ale dobrze, że przynajmniej dzieli się swoimi zdobycznymi przepisami ze mną.

Składniki na biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.

Składniki na masę jabłkową:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litr soku jabłkowego naturalnie tłoczonego
4 -5 jabłek

Sposób przygotowania masy jabłkowej:
1/2 szklanki soku odlać i odstawić na bok. Resztę soku ugotować wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami. W odstawionym soku rozmieszać budynie i wlać do gotujących się w soku jabłek. Jeszcze ciepłą masę z jabłek wylać na biszkopt i odstawić do zastygnięcia.

Składniki na masę śmietankową;
500 ml śmietany 36 %
2 śmietan fix
cukier waniliowy
cynamon do posypania

Sposób przygotowania masy śmietankowej:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fixem i cukrem waniliowym, a następnie rozsmarować na masie jabłkowo – budyniowej. Na koniec posypać cynamonem i wstawić do lodówki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz