reklama

czwartek, 17 marca 2016

Zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek

Jak już pisałam w jednym z postów o kaszy jaglanej, chcę powoli na stałe wprowadzać do naszego menu  potrawy z tej właśnie kaszy w roli głównej . Ostatnio dużo czytałam na temat tej tak popularnej teraz kaszy po prostu z ciekawości. Zastanawiałam się czym tak naprawdę różni się od innych kasz i doczytałam się, że jest to jedyna kasza, która nie uczula. Ponadto nie posiada glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu w organizmie. Ciekawostką, która powinna zainteresować wszystkie osoby marznące jest to, że kasza jaglana ma ocieplające właściwości, czyli nie wychładza organizmu od wewnątrz.
I jeszcze jedno co o kaszy powinno się wiedzieć, to to, że usuwa śluz z organizmu, co jest bardzo ważne podczas infekcji, ponieważ skutecznie można pozbyć się mokrego kaszlu i kataru. Tyle na temat dobrodziejstw kaszy jaglanej, a teraz czas na potrawę. Długo zastanawiałam się co można by na szybko wykombinować z tej kaszy i wymyśliłam, że warto by spróbować prostą zapiekankę z jabłkami i cynamonem. Wyszła pyszna i naprawdę godna polecenia, mnie nawet lepiej smakuje niż z ryżem.

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
szczypta soli
3 – 4 jabłka
cukier do smaku
cynamon

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglana dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem. Mleko z wodą zagotować, włożyć kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 min, aż wchłonie całą ciecz. Tak ugotowaną kaszę pozostawić na wyłączonej kuchni jeszcze 10 min. W między czasie przygotować jabłka. W tym celu obrać je i potrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier jeżeli są za kwaśne i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kaszę podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno naczynia, przykryć warstwa jabłek i przykryć drugą warstwą kaszy. Wyrównać dokładnie, posypać cynamonem i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Podawać polane jogurtem, oczywiscie jak ktoś lubi. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz