reklama

środa, 30 marca 2016

Zapiekanka gołąbkowa inaczej

O podobnej zapiekance już pisałam, ale ta jest naprawdę godna uwagi, ponieważ całość zalana jest sosem pomidorowym i dopiero potem zapiekana, dzięki czemu nabiera zupełnie nowego aromatu. Ten pomysł podsunęła mi oczywiście koleżanka córki Paulina, która często robi takie eksperymenty z potrawami ogólnie znanymi i zawsze jej to dobrze wychodzi. Zapiekankę tą proponuję wszystkim tym, którzy uwielbiają gołąbki, a nie maja czasu, albo po prostu nie chce im się ich robić. W smaku tak naprawdę niczym się nie różnią od tradycyjnych gołąbków, jedynie wyglądem, a ile czasu można zaoszczędzić przyrządzając w ten sposób tę znaną wszystkim potrawę ? Polecam.


Składniki:
główka kapusty białej
60 dkg mięsa mielonego mieszanego
2 torebki ryżu
średnia cebula
15 dkg słoniny wędzonej

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu producenta. Słoninę wędzoną stopić, a następnie zeszklić na niej pokrojoną drobno cebulę. Ryz, mięso cebulę dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Kapustę obrać z zepsutych liści i poszatkować. Następnie wrzucić na wrzątek i chwilę gotować. Odcedzić i ułożyć jedną warstwę w naczyniu żaroodpornym.Na kapustę równo rozłożyć farsz i znów kapustę, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być kapusta.
Całość zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam gołąbki, zresztą jak i cała moja rodzina. To kolejny ciekawy pomysł na szybką i pyszną potrawę. :)

    OdpowiedzUsuń