reklama

sobota, 26 marca 2016

Rzeżuchowe masełko

To smarowidło już dawno gości na naszym stole wielkanocnym, chociaż w moim dzieciństwie nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje. Rzeżuchę wysiewam przed Wielkanocą zawsze na dwóch talerzach, żeby jeden był dla ozdoby, a drugi do masełka. Z tego co wiem, to nie każdy wysiewa rzeżuchę , bo niestety nie każdy lubi ten specyficzny zapach tej rośliny, który jest wyczuwalny zaraz po wejściu do pomieszczenia , w którym się znajduje. Nam to nie przeszkadza i dlatego co roku ją wysiewam, by nie zabrakło jej na wielkanocnym śniadaniu.

Składniki:
1 kostka masła
garść posiekanych kiełek rzeżuchy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z kiełkami rzeżuchy, doprawić sola i pieprzem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz