reklama

czwartek, 31 marca 2016

Rolada mięsna Kamilki

Mięso mielone jest dostępne w naszym domu na okrągło, ale to wcale nie znaczy, że robię tylko i wyłącznie kotlety mielone. Dodaję je również do różnych zapiekanek, żeby to nasze menu w jakiś sposób urozmaicić. Wciąż szukam nowych pomysłów na mięso mielone o czym doskonale wie moja najstarsza córka, dlatego też od czasu do czasu podsyła mi do wypróbowania różne przepisy na potrawy z mięsem mielonym w roli głównej.
Ostatnio bardzo zainteresował mnie przepis Kamilki na roladę mięsną z mięsa mielonego. Jest to proste, a zarazem bardzo smakowite danie, które można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, na obiad z surówką i ziemniakami, jak i jako ciepłą przystawkę na wszelkie imprezy rodzinne.

Składniki:
500g mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka najlepiej sucha
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, majeranek
mleko do namoczenia bułki

Składniki na nadzienie:
5 jajek ugotowanych
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
1 -2 łyżki majonezu
sól i pieprz

Sposób przygotowania farszu:
Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać pietruszkę, koperek, majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

Sposób przygotowania mięsa mielonego:
Bułkę namoczyć w mleku i odczekać, aż zmięknie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone wygnieść z namoczoną bułką, cebulą, surowym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami na gładka masę. Rozwałkować na foli aluminiowej posypanej tartą bułka, nałożyć farsz i zwinąć. Tak przygotowaną roladę włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 60 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz