reklama

sobota, 12 marca 2016

Pijana zakonnica

Ciasto to jadłam kiedyś u znajomych i tak mi zasmakowało, że postanowiłam je też zrobić, ale gdy chciałam się za nie zabrać, to okazało się, że  niestety gdzieś zapodziałam przepis, a potem zupełnie o nim zapomniałam. Przypomniałam sobie o tym cieście dopiero ostatnio gdy porządkowałam moje stare przepisy, wśród których znalazłam różne wycinki z gazet z przepisami.
Jakie było moje zdziwienie, gdy na jednym z wycinków był przepis na pijaną zakonnicę. Tam też znalazłam kartkę z zaginionym przepisem. Okazało się, że przepisy nieco różnią się składnikami ponczu jak i wykończenia ciasta, bo w jednym przepisie była polewa, a w drugim starta czekolada. Ja oczywiscie zrobiłam po swojemu i nie było ani polewy ani czekolady, a i tak było przepyszne. Polecam.

Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na poncz:
1 szkl wody
3/4 szkl. cukru
2 łyżki kakao
1/4 kostki masła
4 kieliszki rumu


Składniki na krem śmietanowy:
1/2 l śmietany 36%
2 op. śmietan fix
4 łyżki cukru
2 wafelki w czekoladzie (prince polo, princessa, czy grześki)

Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i obsypana bułką tartą blaszkę 25 x 40 cm. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.

Sposób przygotowania ponczu:
Zagotować wodę z cukrem, masłem i kakao, a następnie po odstawieniu z kuchenki wlać rum i dokładnie wymieszać.

Sposób wykonania warstwy śmietanowej:
Śmietanę kremówkę dokładnie ubić z cukrem i śmietan fixem.
 

Sposób wykończenia ciasta:
Ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuwać końcówką ołówka w celu zrobienia otworów, a następnie rozprowadzić poncz tak by zakrył otwory. Po całkowitym wystygnięciu ponczu na cieście nałożyć śmietanę, dokładnie wyrównać, a następnie posypać startymi wafelkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

1 komentarz: