reklama

wtorek, 29 marca 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Jest to jedno z  dań zarówno zdrowych jak i dietetycznych, a nam z mężem od czasu do czasu przyda się trochę zmiany. Jak już wspomniałam, w którymś z postów powoli będę wprowadzać do naszego menu kasze, makarony i tak też robię. Taka zmiana przyda się zwłaszcza teraz po świętach, podczas których pozwalamy sobie na więcej.  Przepis ten dostałam od córki, która ostatnio zdrowo się odżywia, by zrzucić zbędne kilogramy pozostałe jej po ciąży. Na początek to szybkie i proste danie z makaronu z dodatkiem kurczaka i szpinaku, które okazało się bardzo dobre i godne polecenia.

Składniki na 2 porcje:
3 szklanki makaronu
1 filet z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić obraną i pokrojona cebulę oraz czosnek, a następnie pokrojony filet z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając. Dodać szpinak i jeszcze chwilę smażyć. Dodać jogurt i mieszając podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Makaron ugotować al dente, a następnie wymieszać  z kurczakiem i szpinakiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz