reklama

środa, 16 marca 2016

Kurczak marynowany pieczony

 Robiąc ostatnio filet z indyka marynowany i pieczony postanowiłam, że następnym razem zrobię kurczaka, którego przed pieczeniem również zamarynuję, oczywiście w innej marynacie. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Dodałam do marynaty soku z cytryny, bo gdzieś wyczytałam, że to on sprawia, że kurczak staje się bardziej soczysty.
Piekąc mięso w naczyniu żaroodpornym uzyskujemy doskonały sos własny, który w połączeniu z ziemniakami i dodatkiem warzywnym smakuje wybornie. Ostatnio stwierdziliśmy z mężem, że taki naturalny sos jest o wiele lepszy niż ten, który do tej pory robiłam. Piekąc zawsze kurczaka w brytfannie najpierw go dusiłam , a dopiero potem piekłam w piekarniku. Zawsze też dodawałam margarynę. Teraz zrozumiałam, że było to nie potrzebne, bo kurczak, który teraz zrobiłam nie dość, że wytworzył wiele własnego sosu, to jeszcze  jest o wiele smaczniejszy. Jest niezwykle aromatyczny i przede wszystkim soczysty.

Składniki:
 kurczak 1,5 kg
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli                    
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
3- 4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
2 łyżeczki majeranku
sok a połowy cytryny
skórka z połówki cytryny


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą posmarować z wszystkich stron kurczaka i włożyć do żaroodpornego naczynia na dno, którego wlać odrobinę oleju. Przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec w tym naczyniu żaroodpornym około 50 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, oblać kurczaka powstałym sosem i piec jeszcze 40 minut do miękkości i ładnego zrumienienia. Ja podałam z ziemniakami i białą kapusta z boczkiem. Smacznego.

1 komentarz: