reklama

czwartek, 17 marca 2016

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane na naszym stole wielkanocnym pojawiły się stosunkowo nie dawno, a to za sprawa naszej młodszej córki, która zrobiła doskonałe jajka faszerowane z łososiem. W moim dzieciństwie nikt nie bawił się w faszerowanie jajek. Były jednak zawsze jajka w zalewie kminkowej, których nie może zabraknąć na naszym stole wielkanocnym. Były zawsze i biedą, bo nasze dzieci bez nich nie wyobrażają sobie świąt tak samo jak my z mężem, ale o szczegółach napiszę w innym poście.
Wracając do jajek faszerowanych, muszę nadmienić, że miałam okazję jeść również jajka faszerowane szynką z dodatkiem chrzanu i jajka faszerowane pieczarkami, ale muszę przyznać, że jednak z łososiem smakują wybornie i te już zostają na stałe w naszym wielkanocnym menu.

Składniki:
12 jajek ugotowanych na twardo
200 g wędzonego łososia
2 łyżki majonezu
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane na twardo obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wydrążyć do miski. Łososia drobniuteńko pokroić i dodać do wydrążonych żółtek, a następnie dodać pietruszkę, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie wymieszać i napełniać nim przygotowane białka. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ja w sprawie jajek w zalewie kminkowej.Nie znam,ale uwielbiam kminek.POPROSZĘ o przepis. Mój email-szymaniak.lidia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę wpisać na moim blogu wielkanocne potrawy i tam znajduje się przepis na jajka w kminku

    OdpowiedzUsuń