reklama

wtorek, 8 marca 2016

Amerykany

O tych pysznych ciastkach przypomniał mi mój mąż, który dobrze zna ten smakołyk ze swojego dzieciństwa. Jego mama, a moja teściowa często piekła im takie ciastka, jednak za moich czasów niestety przestała. Zastanawiamy się z mężem dlaczego, ale na to pytanie odpowiedzi już nie otrzymamy. Myślimy, że wyparły je inne wypieki. Ja również znałam amerykany z dzieciństwa, ale nie pieczone przez moja mamę, tylko przez sąsiadkę. Niestety to był jedyny wypiek, który mojej mamie nie wychodził i już się bałam, że mnie też nie wyjdą, ale o dziwo wyszły, chociaż nie całkiem takie jak pamiętam z dzieciństwa. Może dlatego, że nie mam do nich takiej ręki jak nasza sąsiadka kiedyś, bo to od niej zachował się ten przepis.
Amerykany jednak były bardzo smaczne i najważniejsze, że przypomniały nam smak naszego dzieciństwa.

Składniki:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 kos. masła
3 szkl. mąki
2 łyżeczki amoniaku
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Jajka dokładnie wymieszać z 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko lekko zagrzać i wymieszać w nim amoniak. W międzyczasie masło stopić i wystudzić. Do wymieszanych jajek dodać cukier, cukier waniliowy, amoniak i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę papierem i w dość dużych odstępach kłaść łyżką ciasto. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Wyciągać gdy brzegi ciastek ładnie są przyrumienione. Po wystygnięciu smarować spody ciastek lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru. Smacznego.

14 komentarzy:

  1. To też ciastka mojego dzieciństwa, ale Edelko polecam Ci dodać do ciasta budynie , są jeszcze smaczniejsze. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wypróbuję, tylko podaj mi ile tych budyni i jak zmienić proporcje

      Usuń
  2. Witam, bardzo ciekawy przepis. Chciałbym zrobić te ciasteczka, jednak w mojej okolicy nie znajdę raczej amoniaku. Czy można zrobić je jakoś bez tego składnika? Zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amoniak spożywczy powinien być w sklepie spożywczym w dziale gdzie inne spulchniacze takie jak soda, czy proszek do pieczenia

      Usuń
    2. Tylko, że ja mieszkam w Holandii :)

      Usuń
    3. w lidlu dostaniesz amoniak :)

      Usuń
    4. Amoniak można zastąpić proszkiem do pieczenia. Ja od dawna piekę Amerykany z proszkiem. Są super.

      Usuń
    5. Amoniak jest sensem amerykanów. Bez amoniaku to biszkopty a nie amerykany.

      Usuń
  3. A jaka proporcja na lukier ile wody i cukru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to robię zawsze na oko,cukru pudru wsypuję około szklanki, a potem powoli wlewam wodę cały czas mieszając do uzyskania pożądanej gęstości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko proponuję z gotowana woda a gwarantuje, ze lukier będzie bialutki i nie będzie splywal z ciastek.

      Usuń
  5. Bede je jutro piekla jako niespodzianke dla kolegow z pracy. Ciekawa jestem jak wyjda... 20 sztuk z porcji ciasta to by bylo tak akurat, ale to bedzie pewnie tak na 3 razy pieczenie? Bo na blache podejrzewam wiecej jak 6-7 sztuk nie wejdzie tak by sie nie posklejaly..?

    OdpowiedzUsuń
  6. Amerykany sa pyszne!!! na prawde, moj synek je pokochal, i 2x w miesiacu pieczemy, do niedzielnej kawki i potem do szkoly jeszcze je zabiera w poniedzialek na II sniadanko. zastanawia mnie ale, czy tak salo by wyszly np z maki gryczanej.... jaglanej... nie ukrywam, ze staram sie wyeliminowac gluten z diety mojej rodzinki. Co myslicie?

    OdpowiedzUsuń
  7. napewno upieke nawet mam amoniak dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń