reklama

piątek, 4 marca 2016

2 w 1 czyli babka ziemniaczana przekładana mięsem

Od zawsze lubimy placki ziemniaczane, które serwuję w różny sposób. Bardzo też lubimy potrawy z dodatkiem mięsa mielonego, nie tylko karminadle i gołąbki, dlatego pomyślałam sobie jak by to było, gdybym połączyła te dwie potrawy razem. Pierwotna wersja była taka, by wymieszać mięso mielone z papką ziemniaczana i upiec w formie babki, ale bałam się, że może to nie wyjść. Więc na początek postanowiłam, że papkę ziemniaczaną taką jak robię na placki ziemniaczane przełożę mięsem mielonym przygotowanym dokładnie tak jak robię mielone,
po naszemu karminadle i zapiekę w piekarniku. Wyszło pierwszorzędne danie pyszne i syte, które zaserwowałam w towarzystwie kubka maślanki. Najważniejsze jednak było to, że zaoszczędziłam dużo czasu, bo nie musiałam stać przy kuchni tak jak to bywa podczas smażenia czy to placków, czy mielonych. Ta pyszna potrawa sama się piekła w piekarniku, a ja mogłam w tym czasie zająć się czymś innym.

Składniki na masę ziemniaczaną:
1,5 kg ziemniaków
1 jajko
1/2 cebuli
3/4 szkl.mąka pszenna
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i jedną cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajko i wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jak ktoś lubi można dodać czosnek.

Składniki na masę mięsną:
500 g mięsa mielonego
1 namoczona bułka
jajko
mała cebula
sól, pieprz i przyprawa magi do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z bułką, surowym jajkiem, drobno posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i magi na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę

Sposób przygotowania babki:
Formę wysmarować tłuszczem, a następnie na dno wyłożyć pół porcji masy ziemniaczanej. Na masę ziemniaczana rozłożyć masę mięsną, która przykryć drugą porcją masy ziemniaczanej. Formę przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 80 min. 20 min przed końcem zdjąć folię i dopiec babkę do uzyskania złotego koloru. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Upiekę, może nawet jutro...Napiszę co mi wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobię na obiad ...bardzo ciekawe szybkie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam ,pyszne i polecam .osobiscie miedzy warstwy proponuje ulozyc smazona cebulke,jesli chcemy poszalec dajemy papryke drobno posiekana pyyyycha.

    OdpowiedzUsuń