reklama

wtorek, 9 lutego 2016

Mielone z kapustą a la gołąbki

Bardzo lubimy z mężem gołąbki, ale czasami kiedy mi się nie chce ich robić, albo nie mam czasu, to robię mielone a la gołąbki z sosem pomidorowym, które w smaku wcale nie są gorsze od tradycyjnych gołąbków. Zdaję sobie sprawę, że smakoszów tej potrawy na pewno nie przekonam, ale warto je przynajmniej skosztować, żeby mieć porównanie, a nie od razu odrzucać tą wersję. Tak naprawdę tą potrawę pierwszy raz zrobiłam, kiedy to na rynku ukazał się produkt Pomysł na gołąbki bez zawijania. Było to dość dawno temu.
Zrobiłam je według przepisu, dosypałam to coś i już wtedy stwierdziłam, że żadnych proszków nie będę kupować, a tym bardziej dodawać do moich potraw, tylko zrobię po swojemu i o dziwo wyszły bez dodania chemii i to o wiele lepsze.

Składniki:
1/2 mięsa mielonego
1/2 kapusty białej małej
1 woreczek ryżu
cebula
bułka tarta
sól i pieprz
magi przyprawa do zup

Sposób przygotowania:
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mięso mielone, ryż ugotowany i cebulkę podsmażoną na słonince.Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić na ostro sola, pieprzem i magi. Formować kotlety mielone, obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Podlać trochę wody i dusić około 15 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub innym, jak kto woli.Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ale smakowicie to wygląda , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń