reklama

czwartek, 18 lutego 2016

Kapusta biała na ciepło

Pisałam już o różnych dodatkach do obiadu. Było o surówkach i kapuście gotowanej zarówno kiszonej jaki modrej, ale na pewno nic nie wspomniałam o kapuście białej, którą to moja mama zawsze podawała do kurczaka. Ja jak już wspominałam w którymś poście, zazwyczaj do kurczaka serwuję surówkę i to z kapusty pekińskiej, ale ostatnio przypomniało mi się, że dawno nie robiłam kapusty białej na ciepło. Oczywiście najlepsza jest młoda kapustka, która można przyrządzić na wiele sposobów, ale na nią musimy jeszcze trochę poczekać.
A tym czasem musimy się zadowolić kapustą białą starą jak to mówią, która po ugotowaniu i odpowiednim przyrządzeniu jest również bardzo smaczna.

Składniki:
1/2 główki kapusty białej
1/2 cebuli
15 dkg boczku wędzonego
ocet do smaku
sól i pieprz
odrobina cukru do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości, a następnie dobrze odcedzić. W miedzy czasie pokroić boczek i stopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać z boczkiem. Przyprawić octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podawać do kurczaka, czy schabowego. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Mieszkam za Olza, w Czechach, ale znam tez taka salatke. Na prawde do kurczaka i schabowego jest swietna, tez do smazonych i panierowanych mies. U nas podaje sie na cieplo lub na zimno (trzeba zostawic do przesudzenia). Swietna jest tez z kapusty czerwonej (na Slasku kapusta modro, :D ). Ja lubie zrobic oba kolory i wylozyc 1 biala i druga modra wprost na talerz z miesem i ziemiakami. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń