reklama

środa, 27 stycznia 2016

Trzydniowy bigos

Od dawna przymierzałam się do tego bigosu, na który przepis dostałam oczywiście od wspomnianej nie raz na moim blogu Izy, bo komuż innemu chciałoby się eksperymentować z bigosem trzy dni. Najczęściej gotujemy w jeden dzień, a podajemy w następnym dniu i po sprawie. Na tego rodzaju bigos skusiłam się jeszcze na koniec roku, ale nie miałam czasu o nim napisać. Dlatego dzisiaj to robię, bo tak naprawdę przypomniało mi się o nim, gdy wyciągałam porcję na obiad z zamrażalki. Ten trzy dniowy bigos jest zupełnie inny. Jest wyrazisty w smaku, ma naturalny kolor, bez dodania koncentratu pomidorowego.
Bigos ten łatwo jest odróżnić od tradycyjnego właśnie po kolorze i zapachu. Jest naprawdę godny polecenia.

Składniki:
!,5 kg kapusty kiszonej najlepiej swojskiej
mała główka kapusty białej
1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg wołowiny
30 dkg szynki wędzonej lub boczku wędzonego
30 dkg kiełbasy swojskiej mocno wędzonej
10 suszonych prawdziwków
10 suszonych lub wędzonych śliwek
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 rozgniecionych ziaren jałowca
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
1 cebula
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
smalec

Sposób przygotowania:
Pierwszy dzień
Kapustę białą i kiszona zawsze gotować oddzielnie. Do mniejszego garnka włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą i gotować około godziny. Do garnka gdzie będzie się gotować cały bigos włożyć szynkę lub boczek wędzony, poszatkowana kapustę białą oraz przyprawy takie jak ziele angielskie, pieprz i listek laurowy, zalać wodą i gotować 1 godzinę. Boczek lub szynkę wyjąć, ostudzić i schować na dwa dni do lodówki. Kapustę kiszoną zmieszać z białą. W międzyczasie na patelni rozgrzać smalec, na którym obsmażyć mięso wołowe pokrojone w kostkę gulaszową. Tak przygotowane mięso dodać wraz z sosem do kapusty i gotować jeszcze co najmniej godzinę. Garnek z kapusta odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.

Drugi dzień
Do kapusty jeszcze zimnej dodać paprykę słodką, a naste pnie podgrzewać, aż do zagotowania, potem zmniejszyć płomień. Podsmażyć na smalcu pokrojone mięso wieprzowe, które dodać do bigosu. Bigos dokładnie przemieszać, żeby się nie przypalił. W małym garnuszku ugotować dobrze wypłukane grzyby suszone, które po ugotowaniu pokroić i wraz z wywarem dodać do bigosu. Gotować bigos około 2 godzin. Na koniec można przyprawić trochę świeżo zmielonym pieprzem. Bigos ponownie odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.

Trzeci dzień
Do bigosu dorzucić rozgniecione ziarna jałowca i zacząć powoli go gotować. Od czasu do czasu dokładnie przemieszać. Na stopionym smalcu obsmażyć pokrojona kiełbasę wraz z pokrojoną cebulą, którą następnie dodać do bigosu. Dodać również pokrojone śliwki i wino. Boczek, albo szynkę, która przechowaliśmy w lodówce pokroić i również dodać do bigosu. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić sola, pieprzem i gotować jeszcze około godziny. To tyle. Smacznego.

1 komentarz: