reklama

środa, 6 stycznia 2016

Sałatka z tuńczyka

Tak jak obiecałam w ostatnim poście sałatkowym, dziś piszę na temat sałatki z tuńczyka, która również była hitem na stole sylwestrowym, a to dlatego, że dotąd była nam nie znana. Przepis dostałam od córki, która miała okazję ją jeść w domu rodzinnym swojego męża, bowiem zrobiona i przyniesiona została na święta przez jej szwagierkę Anię. Trochę ją zmodyfikowałam, bo zamiast szczypiorku, którego nie miałam dodałam cebulę drobniutko pokrojoną. Sałatka naprawdę była pyszna. Nie wierzyłam, ze z połączenia takich składników może wyjść taka wyjątkowo dobra w smaku sałatka, która na pewno jest godna polecenia na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
2 papryki konserwowe
6 jajek ugotowanych na twardo
3 – 4 ogórki konserwowe
mała cebula
4 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Paprykę, cebulę, ogórki i jajka pokroić w drobną kosteczkę, a następnie dodać do tuńczyka i wymieszać. Majonez zmieszać z jogurtem dodać sól i pieprz do smaku. Sos ten wymieszać z pozostałymi składnikami. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ja mam swoją wersję tej sałatki, polecam do spróbowania :)
    1 puszka tuńczyka, 5-6 jajek ugotowanych na twardo, cebulka, 1 puszka czerwonej fasoli, 3 ogórki konserwowe (większe), sól, pieprz do smaku i majonez. Tuńczyka przekładamy do miski i drobimy widelcem. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, mieszamy ją z tuńczykiem i zostawiamy na kilka chwil, aby się przegryzło (ja staram się chociaż na godzinkę). Dodajemy posiekane i ugotowane na twardo jajka, ogórki i odsączoną i przepłukaną fasolę. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mnie bardzo smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń