reklama

sobota, 2 stycznia 2016

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

Będąc u córki w odwiedzinach dowiedziałam się jeszcze jednego, a mianowicie, że najlepsza sałatka ziemniaczana jest ta z dodatkiem pora i jabłka, a przede wszystkim drobno krojona. Ja zazwyczaj robiłam sałatkę grubo krojoną na bazie ziemniaków z dodatkiem marchewki, groszku, kukurydzy i ogórków konserwowych, zaś ta którą jadłam u córki jest z dodatkiem ogórków kiszonych, nie ma mowy o konserwowych. Sałatkę, którą ja znałam robiła moja mama i ani mama ani ja nie miałam nigdy cierpliwości, żeby bawić się z tak drobnym krojeniem warzyw, tak jak to robi córka i jej teściowa. Sałatka, którą córka nauczyła się robić od swojej teściowej, zasmakowała mi do tego stopnia, że postanowiłam wprowadzić ją do swojego menu.
Stała się ona hitem na sylwestrowym stole obok drugiej, nie znanej mi dotąd sałatki z tuńczyka, o której będę pisać w następnym poście.

Składniki:
5 większych ziemniaków
4 marchewki
2 pietruszki mniejsze
pół selera
1 por sałatkowy
1 jabłko
3 – 4 ogórki kiszone (najlepsze swojskie)
groszek konserwowy
4 jajka ugotowane na twardo
majonez
musztarda
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Warzywa i ziemniaki ugotować, a następnie obrać i drobniutko pokroić. Por, jabłko, kiszone ogórki i jajka również obrać i pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem, musztardą, doprawić solą i pieprzem. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. ja taką robię od kiedy tylko zaczęłam kuchcić,...mama taką robiła,....no z wyjątkiem pora, ale pozostałe składniki takie same, ogórek najlepszy kiszony, jabłko musi być, groszek zielony i ta reszta oczywiście ziemniaki gotowane, czasem nie daję kukurydzy, ale to nie szkodzi sałatce..., majonezu też nie używam z powodu, że jest dość kaloryczny, za to daje jogurt grecki, lub zwykły,...można dodać nawet keczupu...., kombinuję jak mogę... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wiedzieć, następnym razem spróbuję z jogurtem, bo nigdy tego nie robiłam, dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam ale nie wiem czym jest por sałatkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Por sałatkowy to ten z długą białą częścią, zaś pory krótkie i grube najlepsze są do rosołu.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo. Pokochałam Twoje przepisy, Edelko (wybacz poufałość)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja też, tylko zapomniałam wpisać, już poprawiłam.

      Usuń