Spotkania świąteczne w gronie rodziny
i znajomych wniosły do naszej kuchni wiele nowości kulinarnych. Na
początek chciałabym pochwalić się nowym przepisem na prosta
przekąskę, która w elegancki sposób można podać z okazji
różnych spotkań rodzinnych, czy towarzyskich. Są to roladki z cukinii nadziewane serem białym z różnymi dodatkami. Roladki te
pierwszy raz jedliśmy u Izy (pisałam o jej kunszcie kulinarnym
wielokrotnie), która do serka dodała paprykę czerwoną i inne
składniki, już nawet nie pamiętam jakie. Ja posłużyłam się jej
pomysłem, oczywiście za jej zgodą i zrobiłam serek ze składnikami,
które najbardziej lubimy.
2 mniejsze cukinie
250 g sera białego pół tłustego
2 – 3 łyżki śmietany
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
kawałek czerwonej papryki
pomidorki koktajlowe do przybrania
sól
pieprz świeżo mielony
bazylia suszona
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć
końcówki, a następnie pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry, posolić i odłożyć, aby zmiękła. Ser rozgnieść widelcem, dodać
śmietany tyle by nie był za rzadki. Do tak przygotowanego sera
dodać rzodkiewkę starta na drobnej tarce, drobno pokrojony
szczypiorek i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić
sola i pieprzem. Serem smarować plastry cukinii i zwijać w roladki.
Każdą ustawić na talerzu i przybrać połówkami pomidorków
koktajlowych, które oprószyć delikatnie bazylią. Smacznego.
Pięknie wygląda. Czy plasterki cukinii są surowe czy najpierw sparzone?
OdpowiedzUsuńPlastry cukinii soli się i odkłada, by zmiękły. Dokładnie jak jest napisane wyżej.
Usuń