reklama

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Roladki z cukinii nadziewane serem

Spotkania świąteczne w gronie rodziny i znajomych wniosły do naszej kuchni wiele nowości kulinarnych. Na początek chciałabym pochwalić się nowym przepisem na prosta przekąskę, która w elegancki sposób można podać z okazji różnych spotkań rodzinnych, czy towarzyskich. Są to roladki z cukinii nadziewane serem białym z różnymi dodatkami. Roladki te pierwszy raz jedliśmy u Izy (pisałam o jej kunszcie kulinarnym wielokrotnie), która do serka dodała paprykę czerwoną i inne składniki, już nawet nie pamiętam jakie. Ja posłużyłam się jej pomysłem, oczywiście za jej zgodą i zrobiłam serek ze składnikami, które najbardziej lubimy. 
Składniki:
2 mniejsze cukinie
250 g sera białego pół tłustego
2 – 3 łyżki śmietany
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
kawałek czerwonej papryki
pomidorki koktajlowe do przybrania
sól
pieprz świeżo mielony
bazylia suszona

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, a następnie pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry, posolić i odłożyć, aby zmiękła. Ser rozgnieść widelcem, dodać śmietany tyle by nie był za rzadki. Do tak przygotowanego sera dodać rzodkiewkę starta na drobnej tarce, drobno pokrojony szczypiorek i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem. Serem smarować plastry cukinii i zwijać w roladki. Każdą ustawić na talerzu i przybrać połówkami pomidorków koktajlowych, które oprószyć delikatnie bazylią. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda. Czy plasterki cukinii są surowe czy najpierw sparzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plastry cukinii soli się i odkłada, by zmiękły. Dokładnie jak jest napisane wyżej.

      Usuń