reklama

wtorek, 12 stycznia 2016

Nadziewane pieczarki

Ostatnio  zauważyłam na moim blogu, że dużym zainteresowaniem cieszą się przekąski i wcale mnie to nie dziwi, bowiem rozpoczął się karnawał. Jest to okres, kiedy organizuje się wszelkiego rodzaju zabawy karnawałowe, babskie combry, na które często przynoszone są domowe przekąski. Przekąska, którą dzisiaj chcę się pochwalić doskonale nadaje się również na pyszna kolację. Przepis dostałam oczywiście od Izy, bo to ona lubi się bawić w kuchni takimi niezwykle pysznymi przekąskami, którymi później mnie zaraża.
 A, że są tak pyszne, dlatego nie mogę się powstrzymać od ich zrobienia.

Składniki:
10 większych pieczarek
150 g szynki
mała czerwona papryka
150 g sera żółtego lub sera startego mozzarella, nie kulka tylko taki do pizzy
nóżki z pieczarek
sól i pieprz do smaku
ulubione zioła

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć oderwać nóżki i obetrzeć do sucha. Nóżki oczyścić drobno pokroić i usmażyć na maśle. Paprykę oczyścić i drobniutko pokroić. Szynkę drobniutko również pokroić. Wymieszać wszystkie składniki z startym serem. Doprawić sola,  pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Farsz nakładać do przygotowanych kapeluszy, które układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 20 minut do zrumienienia się sera. Smacznego.

1 komentarz: