reklama

piątek, 15 stycznia 2016

Makaron inaczej

Makaron w bułce tartej i maśle uwielbiał mój tata. Nie wiem skąd to danie tak naprawdę wzięło się w menu moich rodziców, ale przypuszczam, że wymyślił je właśnie mój tata, który rzadko, bo rzadko gotował, ale czasami udawało mu się zrobić coś ekstra. O tym daniu zupełnie zapomniałam, aż do dzisiaj, kiedy mąż wspomniał, że chętnie na dzisiejszy obiad zjadłby makaron, ale nie z żadnym sosem tylko z twarogiem, albo z czymś innym i wtedy zaświeciło mi się światełko, że to może być to, bo nigdy tego nie jadł. Jakie było jego zdziwienie, gdy podałam mu makaron polany zrumienioną bułka tarta z jajkami sadzonymi.
Nie jest to jakieś wykwintne danie, ale bardzo smaczne i zupełnie inne, naprawdę warte spróbowania.
Składniki:
1/2 paczki makaronu świderka (ja robiłam makaron razowy)
1/2 kostki masła
2,5 łyżki bułki tartej
sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni i wsypać bułkę tartą. Podsmażyć przez 3 min, aż bułka delikatnie się zarumieni. Makaron odcedzić, polać zrumieniona bułka tartą. Podawać koniecznie z jajkami sadzonymi. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Zapewne niedługo spróbuję. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie to bardzo smakuje i nawet mąż się do tak podanego makaronu przekonał

    OdpowiedzUsuń