reklama

czwartek, 14 stycznia 2016

Likier czekoladowy

Ostatnio naczytałam się dużo na temat likierów i postanowiłam taki likier czekoladowy sobie zrobić, będzie akurat na zimowe damskie spotkania. Likier jest niezwykle prosty w wykonaniu i nie wymaga dużo składników, tym bardziej, że akurat te składniki miałam w domu łącznie z butelką spirytusu, która stała sobie spokojnie w barku i czekała na swoją kolejkę. Likier wyszedł nie ziemski w smaku. Można się nim tak rozkoszować, jak z pralinami alkoholizowanymi, tylko, że likier może być bardziej zdradliwy. Polecam wszystkim, kto lubi do kawusi oprócz ciasta coś ostrzejszego posmakować.



Składniki:
1 litr mleka
250 g kakao
300 g cukru
300 ml spirytusu 95%

Sposób przygotowania:
Mleko przelać do garnka, dodać cukier i powoli podgrzewać stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści odłożyć garnek na bok i dodać kakao posłużyć się mikserem, dzięki któremu kakao dobrze połączy się z mlekiem i rozpuszczonym cukrem. Postawić powtórnie na kuchence i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Powstałą masę kakaową odstawić do wystygnięcia, a następnie połączyć ze spirytusem i dokładnie wymieszać. Przelać likier do butelek i odstawić na dwa tygodnie. Na zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz