reklama

czwartek, 21 stycznia 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym z indyka

O historii gołąbków pisałam już w innym poście, dlatego nie będę się powtarzać. Dzisiaj chciałam tylko napisać, że dostałam przepis od Izy na ten rodzaj gołąbków i muszę przyznać, że chociaż podawane są nie z tradycyjnym sosem pomidorowym lecz z sosem pieczarkowym, to ta wersja jest równie dobra jak ta tradycyjna. Gołąbki w zasadzie robi się tak samo jak z ryżem, tylko zamiast ryżu jest kasza, a zamiast kapusty białej wykorzystałam kapustę włoską. Ot i cała filozofia, a rezultat wspaniały. 

Składniki:
kapusta włoska
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
2 torebki kaszy gryczanej
1/2 cebuli
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
woda z gotowania kapusty

Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć ją do gotującej się wody, żeby zmiękły liście, które łatwiej będzie się zdejmować. Farsz przygotować z mięsa mielonego, ugotowanej kaszy gryczanej, do których dodać cebulę zeszkloną na oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić na ostro solą i pieprzem. Przygotowane liście z kapusty napełnić farszem i zawinąć jak rolady. Tak przygotowane gołąbki układać w garnku, spód którego wyłożony jest liśćmi z kapusty i zalać wodą pozostałą z gotowania kapusty. Gotować do miękkości kapusty tak około 30 minut. Podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz