reklama

piątek, 29 stycznia 2016

Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Ostatnio tak nam zasmakowały ciasteczka owsiane, że postanowiłam tym razem wypróbować inny przepis, który znalazłam w moich starych przepisach. Jest to przepis na zdrowszą wersję ciasteczek, bo z dodatkiem jabłek i miodu. Wyszły naprawdę dobre. Nawet mąż stwierdził, że nie spodziewał się oglądając ten prosty przepis, że coś z tego wyjdzie, a już na pewno nie takie smaczne. Przepisy na takie ciasteczka na stałe zagoszczą w naszym słodkim menu. Następnym razem chcę jeszcze zrobić typowe odpustowe makrony, bo wiele osób wciąż je myli z ciastkami owsianymi, ale o tym już w innym poście.

Składniki:
4 średnie jabłka
1 1/2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski i rozbić widelcem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie dodać do roztrzepanych jajek i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15 minut, aby płatki nieco napęczniały. Nakładać łyżką niewielkie porcje formując płaskie ciasteczka na wyłożoną papierem blachę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 min, aż będą złociste. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz