reklama

piątek, 15 stycznia 2016

5 minutowa łopatka wieprzowa

Ostatnio stwierdziliśmy z mężem jednoznacznie, że od czasu do czasu będziemy sobie robili wędlinki takie jak schab pięciominutowy, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim bez szkodliwych konserwantów. Dlatego tez poeksperymentujemy trochę i z innym mięsem. Na początek pięciominutowa łopatka wieprzowa, która wyszła rewelacyjnie. Jest smaczna, soczysta i niezwykle aromatyczna, a to dzięki dodaniu dodatkowych ziół. Zachęcam do zrobienia takiej swojskiej wędliny, która jest naprawdę godna polecenia. 


Składniki:
1 kg łopatki
2 l wody
4 łyżki soli
5 ziaren jałowca
3 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki musztardy
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry w ziarnach
2 liście laurowe
dodatkowo
gałązkę świeżego rozmarynu
świeżego lubczyku włoskiego
1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem z mięsem włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość zostawić pod przykryciem na 7 godzin. Po tym czasie ponownie zagotować wszystko, gotować 5 minut i wyłączyć. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie mięso wyjąć i owinąć w folię aluminiową i przechowywać w ten sposób w lodówce. Następnego dnia jest już do spożycia. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Właśnie parę dni temu robiłam schab. Z chęcią wypróbuję swój przepis z łopatką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam muszę zrobić na pewno jest smaczny i oszczędność na prądzie czy gazie.Na dodatek wiem co jem dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie schab w tej wersji był nieco suchy może łopatka będzie lepsza muszę wyprubować

    OdpowiedzUsuń