reklama

środa, 2 grudnia 2015

Pierogi ruskie

Jak już wspominałam we wcześniejszym poście pierogów nie znałam w dzieciństwie, ale nie będę powtarzała historii o tym jak pierogi znalazły się w naszym menu, bo można o tym przeczytać w poście poświęconym pierogom z kapustą i grzybami. Chcę jednak nadmienić, że jeśli chodzi o pierogi ruskie ani mąż, ani ja nie mogliśmy sobie wyobrazić jak może smakować farsz ziemniaczano – serowy, dopiero po skosztowaniu pierogów wykonanych przez moją koleżankę, a zarazem sąsiadkę okazało się, że to nieziemskie połączenie i smakuje doskonale. Teraz podaję przepis na nasze ulubione pierogi, czyli ruskie trochę zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki na ciasto:
3 szklanki maki
1 szklanka wody wrzącej
1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:
800g ziemniaków
250g twarogu półtłustego
100g słoniny wędzonej
1 cebula

Sposób przygotowania farszu:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę i odłożyć do ostygnięcia. Ser przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaków. Słoninę pokroić i stopić, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać do farszu. Przyprawić solą,  pieprzem i dokładnie wymieszać farsz.

Sposób przygotowania ciasta:  
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wlać wrzątek. Na początku mieszać drewnianą łyżką, by się nie poparzyć, a następnie dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować dość cienko, następnie wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane słoninką stopioną razem z cebulką. Smacznego.

1 komentarz:

  1. uwielbiam ruskie :) to potrawa która zawsze gości na wigilijnym stole - podobnie jak pierożki z kapustą i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń