reklama

wtorek, 8 grudnia 2015

Kapusta szpiczasta z boczkiem

Będąc u córki w Niemczech miałam okazję jeść doskonale przyrządzoną przez nią kapustę szpiczastą, nazywaną u nich spitzkohl. Tak mnie zaintrygował ten gatunek kapusty, że po przyjeździe do domu zainteresowałam się, gdzie można ją kopić u nas i znalazłam. Kapusta dostępna jest w sklepach ekologicznych. Dowiedziałam się również, że można uprawiać ją w ogródkach, więc gdy tylko zdobędę nasiona zaraz o tym napiszę, bo mamy zamiar ten gatunek uprawiać w naszym przydomowym ogródku. Jednak zastanawiałam się, dlaczego do tej pory gatunek ten jest tak mało popularny u nas, skoro na Zachodzie już od dawna króluje w ich kuchni.
Właśnie dzisiaj znalazłam na to odpowiedź. Otóż ten gatunek kapusty nie może się przebić na naszym rynku, ponieważ większość konsumentów mylnie uważa, że skoro kapusta ma taki kształt to na pewno w środku ma wykształcony pęd kwiatostanowy i jest przerośnięta, tak jak to bywa z sałatą. Nic bardziej mylnego, bo to właśnie taki kształt decyduje, że łatwiej ją się obrabia, a przy tym jej liście są bardziej kruche o wybornym, a jakże delikatnym smaku. Dlatego doskonale nadaje się tego typu kapusta przede wszystkim na surówki. Ja miałam okazję jeść gotowaną i naprawdę jest pyszna.

Składniki:
1 kapusta szpiczasta
20 dkg boczku wadzonego
mała cebula
łyżka mąki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, a następnie ugotować (nie gotować zbyt długo, bo jest bardzo delikatna i szybko zrobi się ciapka). Boczek pokroić w kostkę i stopić. Dodać pokrojona w kostkę cebulę, a następnie łyżkę mąki i zrobić luźną zasmażkę. Kapustę odcedzić, wlać zasmażkę , doprawić solą i pieprzem i dokładnie całość wymieszać. Podawać do ziemniaków i mięsa najlepiej z kurczaka lub schabowego. Smacznego




7 komentarzy:

  1. Kapusta szpiczasta to odmiana kapusty białej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mieszkam w niemczech i ta wlasnie kapusta kroluje w mojej kuchni czesto,ma smal mlodej kapusty,co daje jej sduze plusy ,poniewaz nawet zima mozemy sie cieczyc smakiem mlodej kapustki...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis, tak jak na "naszą" białą kapustę, która robiły nasze mamy, babcie i prabacie. Co zatem takiego zachwycającego lub nowego w tym przepisie, że aż w Niemczech trzeba było to cudo odkryć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no to, że ten rodzaj kapusty zawsze smakuje tak samo, czyli jak młoda kapusta, a po drugie trudno ją kupić w Polsce.

      Usuń
  4. do Unknow: bo niektórych,niestety ,mamy i babcie gotować nie uczyły,b nie chciały.I teraz w Niemczech gotowe się gotowanymi kartoflami w skórkach zachwycać..że to takie.."ekologiczne".Tylko współczuć...

    OdpowiedzUsuń
  5. Spitzkohl jest b.delikatną,wiecznie młodą kapustą. Można ją przygotować na wiele sposobòw.Ja robię z niej ròwnieź gołąbki,ponieważ liście odchodzą b.łatwo.Smacznego życzy Rena z Hamburga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak się do tej kapusty przyzwyczaiłam, że cały czas króluje w naszej kuchni. Jednak gołąbków jeszcze nie robiłam i dziękuję za pomysł. Pozdrawiam.

      Usuń