reklama

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Czekoladowy przekładaniec z wiśniami


O czekoladowym przekładańcu pisałam już w innym poście, w którym wspomniałam, że zmodyfikuję przepis na ciasto świąteczne i tak też zrobiłam. Już wtedy miałam pomysł, aby wykorzystać do tego ciasta wiśnie, które zostały mi z robienia nalewki. Ciasto wyszło pyszne, chociaż jeszcze jedną rzecz zmieniłam, a mianowicie zamiast nutelli wykorzystałam krem orzechowo – kakaowy, który akurat miałam w domu. Nikt nie zauważył tej zmiany, a goście którzy pierwszy raz jedli mój wypiek byli zachwyceni. 

 Składniki na biszkopt :
6 jaj
2/3 szklanki maki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę czekoladową:
500 g serka mascarpone
6 łyżek kremu orzechowo – kakaowego Choco nussa
pół tabliczki gorzkiej czekolady

składniki na wierzch ciasta:
1/2 l śmietany 36 %
2 łyżki cukru
2 op. śmietan fix

Dodatkowo wiśnie z nalewki bez pestek.

Sposób wykonania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Sposób wykonania kremu czekoladowego:
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kremem orzechowo - kakaowym

Sposób wykonania warstwy śmietanowej:
Śmietanę kremówkę dokładnie ubić z cukrem i śmietan fixem.

Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blaszki 25 x 40, a następnie wyłożyć na niego krem czekoladowy, który równo rozsmarować po biszkopcie. (Biszkopt można delikatnie nasączyć nalewką wiśniową, jak ktoś lubi). Na krem ułożyć wiśnie, a następnie nałożyć druga część biszkopta, na który równo nałożyć przygotowaną bita śmietaną. Całość wykończyć czekoladą startą na tarce. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Pycha nie ma nic lepszego ostatnio robiłam w wersji białej na urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do biszkoptu proszek jest zbędny.Piekę biszkopty bez proszku i są wspaniałe,a najlepszy biszkopt rzucany.

    OdpowiedzUsuń