To, że lubimy coś upieczonego na
niedzielę pisałam już niejednokrotnie, dlatego też co jakiś czas
wymyślam coś swojego, korzystając z przepisów, które już kiedyś
wykorzystałam. Przepisy te po prostu ze sobą łączę i powstaje
zupełnie inne ciasto. Tak samo było w tym wypadku. Ten czekoladowy
przekładaniec jest naprawdę rewelacyjny i godny polecenia. Na
Święta na pewno go zrobię lecz w zmodyfikowanej wersji, na którą
mam już teraz pomysł, ale o tym w poście przedświątecznym.
Składniki na biszkopt :
6 jaj
2/3 szklanki maki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę czekoladową:
500 g serka mascarpone
6 łyżek nutelli
pół tabliczki gorzkiej czekolady
składniki na wierzch ciasta:
1/2 l śmietany 36 %
2 łyżki cukru
2 op. śmietan fix
Sposób wykonania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo
sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać
mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i
bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40
cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw.
suchego patyczka.
Sposób wykonania kremu czekoladowego:
Serek mascarpone dokładnie zmiksować
z nutellą.
Sposób wykonania warstwy śmietanowej:
Śmietanę kremówkę dokładnie ubić
z cukrem i śmietan fixem.
Biszkopt przekroić na pół i jedną
część włożyć do blaszki 25 x 40, a następnie wyłożyć na
niego krem czekoladowy, który równo rozsmarować po biszkopcie, a
następnie nałożyć druga część biszkopta, na który równo
nałożyć przygotowaną bita śmietaną. Całość wykończyć
czekoladą startą na tarce. Smacznego.
Wygląda smacznie a widzę że przygotowanie jest w miarę proste :)
OdpowiedzUsuńA co z czekoladą - składnikiem na masę czekoladową
OdpowiedzUsuńCzekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Usuń