reklama

sobota, 12 grudnia 2015

Czekoladowy przekładaniec z bitą śmietaną


To, że lubimy coś upieczonego na niedzielę pisałam już niejednokrotnie, dlatego też co jakiś czas wymyślam coś swojego, korzystając z przepisów, które już kiedyś wykorzystałam. Przepisy te po prostu ze sobą łączę i powstaje zupełnie inne ciasto. Tak samo było w tym wypadku. Ten czekoladowy przekładaniec jest naprawdę rewelacyjny i godny polecenia. Na Święta na pewno go zrobię lecz w zmodyfikowanej wersji, na którą mam już teraz pomysł, ale o tym w poście przedświątecznym.

Składniki na biszkopt :
6 jaj
2/3 szklanki maki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę czekoladową:
500 g serka mascarpone
6 łyżek nutelli
pół tabliczki gorzkiej czekolady

składniki na wierzch ciasta:
1/2 l śmietany 36 %
2 łyżki cukru
2 op. śmietan fix

Sposób wykonania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Sposób wykonania kremu czekoladowego:
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z nutellą.

Sposób wykonania warstwy śmietanowej:
Śmietanę kremówkę dokładnie ubić z cukrem i śmietan fixem.

Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blaszki 25 x 40, a następnie wyłożyć na niego krem czekoladowy, który równo rozsmarować po biszkopcie, a następnie nałożyć druga część biszkopta, na który równo nałożyć przygotowaną bita śmietaną. Całość wykończyć czekoladą startą na tarce. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie a widzę że przygotowanie jest w miarę proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z czekoladą - składnikiem na masę czekoladową

    OdpowiedzUsuń