reklama

poniedziałek, 14 grudnia 2015

5 minutowy schab

Przepis, który ktoś zamieścił na jakiejś grupie kulinarnej zainteresował mnie do tego stopnia, że musiałam się przekonać, czy rzeczywiście schab robiony w ten sposób będzie nadawać się do jedzenia. I o dziwo jest soczysty, kruchy i bardzo aromatyczny. Tak zrobiony schab z pewnością zasługuje na to, aby zaserwować go podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. U mnie na pewno go nie zabraknie. Dlatego próbę zrobiłam już teraz. Wszystkim niedowiarkom radze zrobić to samo, bo czas goni, a szkoda by było, żeby takiego swojskiego wyrobu zabrakło na świątecznym stole.

 Składniki:
60 dkg schabu
2 l wody
4 łyżki soli
5 ziaren jałowca
3 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki musztardy
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry w ziarnach
2 liście laurowe

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem z mięsem włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość zostawić pod przykryciem na 7 godzin. Po tym czasie ponownie zagotować wszystko, gotować 5 minut i wyłączyć. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie mięso wyjąć i owinąć w folię aluminiową i przechowywać w ten sposób w lodówce. Następnego dnia jest już do spożycia. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. 4 lyzki czy lyzeczki soli???

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi nieprawdopodobnie...ale wybróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 4 łyżki soli, już poprawiłam. Dzięki za słuszną uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  4. jest pyszny,jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanko, jak schabu będzie 1 kg, to jakie proporcje???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te same proporcje, wypróbowałam to na również na kilogramowej łopatce wieprzowej.

      Usuń
  6. Ile wody w garnku, mięso ma być tylko przykryte?

    OdpowiedzUsuń