reklama

wtorek, 10 listopada 2015

Talarki ziemniaczane smażone z kiełbasa i cebulą

Różne wersje smażonek ziemniaczanych wymyśla mój zięć, który kiedy tylko ma czas lubi pichcić w kuchni. Właśnie jedną z takich ulubionych i szybkich potraw z ziemniaków są wyżej wymienione talarki z ziemniaków, kiełbasy i cebuli, które podaje się w towarzystwie maślanki. To połączenie jest tak pyszne,że postanowiłam przepis ten umieścić na moim blogu i polecić wszystkim, którzy lubią takie potrawy smażone.W następnych postach postaram się opisać inne potrawy równie pyszne, na które przepisy otrzymałam  od zięcia.


Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
kiełbasa (rodzaj i ilość według uznania)
sól, pieprz
majeranek
papryka słodka i ostra jak ktoś lubi
tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w pół krążki. W większej misce wymieszać ziemniaki z kiełbasą i cebulą, a następnie przyprawić wyżej wymienionymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Na dużej patelni stopić tłuszcz, a następnie wyłożyć przygotowane ziemniaki. Smażyć do miękkości. Podawać z maślanką.

1 komentarz: