reklama

poniedziałek, 5 października 2015

Zapiekanka warzywno - mięsna

Była już zapiekanka z ziemniaków i różnych dodatków, zapiekanka z jajkami sadzonymi, z ryżu i jabłek, więc teraz czas na coś bardziej konkretniejszego, czyli zapiekanka warzywno – mięsna. Do tej zapiekanki można dać warzywa różne, według gustu i smaku. Ja akurat zrobiłam z takich warzyw, bo miałam okazję jeść ją w tej wersji będąc w Niemczech z wizytą u znajomych. Dlatego poprosiłam o dokładny przepis i na razie nie miałam jeszcze okazji poeksperymentować.
Jednak, gdy tylko to zrobię zaraz napiszę o wrażeniach smakowych.

Składniki:
60 dkg mięsa mielonego
1 op. sera feta
1 średnia cukinia
2 duże pomidory
2 papryki
2 pory
5 dużych ziemniaków
15 dkg startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, a następnie obrać i pokroić w grubsze plastry. Pomidory oparzyć, obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w duża kostkę. Młoda cukinię nie obierając pokroić w pół plasterki. Białe części pora pokroić w pół plasterki. Pomidory, paprykę, cukinię i pory wymieszać z pokrojonym w kostkę serem feta i doprawić sola i pieprzem. Mięso wymieszać z solą i pieprzem i podzielić na dwie części. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Dno wyłożyć ziemniakami, posolić i popieprzyć. Na ziemniaki nałożyć mięso mielone posolić jeszcze i popieprzyć, na mięso warzywa z serem feta. Powtórzyć jeszcze raz. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Całość skropić olejem, posypać startym serem żółtym. Nakryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. 10 minut przed końcem zapiekania ściągnąć pokrywkę, by góra ładnie się zezłociła. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz