reklama

wtorek, 27 października 2015

Sos musztardowy

W poście na temat sosów wspomniałam, że będę co jakiś czas podawać przepisy na sosy, które można podawać do wielu dań zarówno mięsnych jak i bezmięsnych. Pisałam już o sosie pieczarkowym, a teraz chciałabym podać przepis na doskonały sos musztardowy, który w moim domu rodzinnym zazwyczaj podawany był do jajek ugotowanych na twardo. Sos ten w wielu domach jest przygotowywany, ale warto polecić go również wszystkim tym, którzy dopiero w kuchni robią pierwsze kroki.
Pomysł na zrobienie tego dania na obiad podpowiedziała mi moja starsza córka, u której jestem teraz w gościnie, a ja przystałam na to z ochotą, bo też lubię taki zestaw, tym bardziej, że dawno takiego obiadu nie robiłam.

Składniki:
1 średnia cebula
łyżka margaryny
2 łyżki mąki
woda
2 łyżki musztardy (ja używam zazwyczaj sarepskiej)
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wrzucić obrana i pokrojona w kostkę cebulę. Chwile smażyć. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Teraz czas na wodę, która wlewa się powoli, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie sos o odpowiedniej gęstości. Do powstałego sosu dodać musztardę, wymieszać, a następnie doprawić sola i pieprzem. Ja podaje ten sos do jajek ugotowanych na twardo jako dodatek do ziemniaków pure. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Fajny przepis- prosze o wiecej przepis. na sosy bo sa ludzie wg ktorych kartofelki musza pływać ;-) Dziekuję i pozdrawiam :-) Ika

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam taki sosik za czasów jak moja zapracowana mam kupowała obiady w szkolnej stołówce BYŁ PYSZNY i właśnie podawany do jajek z ziemniakami a do tego surówka z marchewki....

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos wyprubowalam jest pyszny i kremowy pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam serdecznie, teraz mogę spróbować to co za dziecko moja mama mi robiła, a ja to już prawie zapomniałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja go trochę zmodyfikowałam - dodałam szczyptę cukru i troszkę śmietanki słodkiej.Sosik wyszedł przepyszny kremowo - musztardowy 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze dodaję cukier i śmietankę dla złamania smaku ostrej musztardy. Wtedy jakby delikatniejszy był a w ogóle przepis pycha.

      Usuń
  6. Dzisiaj próbuje go zrobić,mam nadzieję że wyjdzie smaczny. Sos z mojego dzieciństwa . Zapomniałam o nim i dobrze że go podałaś, super:-)

    OdpowiedzUsuń