reklama

wtorek, 27 października 2015

Sos musztardowy

W poście na temat sosów wspomniałam, że będę co jakiś czas podawać przepisy na sosy, które można podawać do wielu dań zarówno mięsnych jak i bezmięsnych. Pisałam już o sosie pieczarkowym, a teraz chciałabym podać przepis na doskonały sos musztardowy, który w moim domu rodzinnym zazwyczaj podawany był do jajek ugotowanych na twardo. Sos ten w wielu domach jest przygotowywany, ale warto polecić go również wszystkim tym, którzy dopiero w kuchni robią pierwsze kroki.
Pomysł na zrobienie tego dania na obiad podpowiedziała mi moja starsza córka, u której jestem teraz w gościnie, a ja przystałam na to z ochotą, bo też lubię taki zestaw, tym bardziej, że dawno takiego obiadu nie robiłam.

Składniki:
1 średnia cebula
łyżka margaryny
2 łyżki mąki
woda
2 łyżki musztardy (ja używam zazwyczaj sarepskiej)
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wrzucić obrana i pokrojona w kostkę cebulę. Chwile smażyć. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Teraz czas na wodę, która wlewa się powoli, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie sos o odpowiedniej gęstości. Do powstałego sosu dodać musztardę, wymieszać, a następnie doprawić sola i pieprzem. Ja podaje ten sos do jajek ugotowanych na twardo jako dodatek do ziemniaków pure. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Fajny przepis- prosze o wiecej przepis. na sosy bo sa ludzie wg ktorych kartofelki musza pływać ;-) Dziekuję i pozdrawiam :-) Ika

    OdpowiedzUsuń