reklama

środa, 7 października 2015

Placuszki z sera białego na maśle

Pamiętam w dzieciństwie moja mama często je robiła, a my z siostrą po prostu je uwielbiałyśmy. Teraz nie raz zastanawiam się, dlaczego tego dania nie serwowałam moim dzieciom? Nie wiem skąd ten przepis znalazł się w moim domu rodzinnym, ale dobrze, że był, bo teraz czas najwyższy, abym przypomniała ten smak, który już od bardzo dawna nie gościł w naszej kuchni.
Przeglądając stare przepisy na potrawy z kuchni moich rodziców, czy teściów , nie mogła bym zapomnieć o tej smacznej potrawie, która doskonale nadaje się na danie obiadowe.

Składniki:
250 g pół tłustego twarogu
2 jajka
2-3 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki kaszy manny
szczypta soli
masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę manną i dokładnie wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i dokładnie ubić na sztywno. Białko przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na maśle z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny, prosty i szybki przepis, a dzięki serowi bardzo wartościowy. Na pewno wypróbuję go w mojej kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis na te placuszki,tez jadłam kiedyś ale nie miałam przepisu. Teraz będę robić częściej.Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to głupie pytanie ale kasze mannę dodać nieugotowana czy ugotowaną?

    OdpowiedzUsuń