reklama

czwartek, 17 września 2015

Żurek z maślanki

Wspaniały żurek z maślanki robiła moja teściowa i to u nich właśnie jadłam pierwszy raz ten specjał. Nigdy się jej nie pytałam skąd taki przepis, a szkoda, bo już się nie dowiem. Mąż pamięta tylko tyle, że jadł go już w dzieciństwie, czyli wywnioskowaliśmy, że ten żurek najpierw gotowała jego babcia, która mieszkała razem z nimi i to ona przekazała przepis swojej synowej, a mojej teściowej. Ktoś kto przeczyta składniki może się zniechęcić i powiedzieć, co to za specjał z maślanki, ale zapewniam was drodzy czytelnicy, że warto ugotować ten żurek bo w połączeniu z potłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi stopioną wędzoną słoninką z cebulką jest naprawdę godny polecenia. Pycha.

Składniki:
1l  maślanki,
2 łyżka mąki,
pół szklanki zimnego mleka
sól

Sposób przygotowania:
Zagotowujemy maślankę, co jakiś czas mieszając. Rozprowadzamy dokładnie mąkę z zimnym mlekiem i dodajemy powoli do gotującej się maślanki, dokładnie mieszamy, doprowadzamy zupę do wrzenia i wyłączamy.Doprawiamy sola do smaku. Podajemy z utłuczonymi ziemniakami okraszonymi stopioną wędzoną słoninką i z usmażoną w niej cebulką. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Wow. Smak mojego dzieciństwa - babcia takie coś czasami serwowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię od lat, ale troszkę inaczej jak zalewajkę z ziemniakami. Bez zagęszczania mąką /bo są ziemniaki/. Jest to zupa, którą robię gdy nie mam pomysłu, czasu lub pustą lodówkę. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Pamietam cos takiego mojej babci, tylko nie wiem, czy nie bylo to z zsiadlego mleka. Nie pamoetam niestety z czym to podawala (grzanki?).Smakowalo wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń