reklama

środa, 30 września 2015

Zapiekanka z ziemniaków i jajek sadzonych

Każdy doskonale wie, że zapiekanka to najprostsza potrawa i można taką potrawę zrobić w zasadzie z wszystkiego. Dlatego ja gdy muszę na szybko coś wykombinować na obiad, robię zapiekankę z tego czym akurat dysponuję. Tą wersję zapiekanki z ziemniaków zrobiłam ot tak, aby sprawdzić, czy przypadnie nam do gustu i czy będzie to nam smakowało na tyle, by zrobić ją ponownie. I o dziwo, nie dość, że ciekawie się prezentuje, to jeszcze w smaku jest niczego sobie, bo przecież połączenie tych składników musiało być dobre.


Składniki:
1,5 kg gotowanych w mundurkach ziemniaków (al dente)
3 kiełbasy cienkie ( ja dałam aleksandryjską)
1 cebula
200g sera feta
olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
8 jaj

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić na pół plasterki, a następnie podsmażyć na patelni razem z obrana i pokrojona w kostkę cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie układamy warstwę ziemniaków posypujemy przyprawami, na to układamy kiełbasę z cebulą posypujemy pokrojonym serem feta, na to wszystko znów warstwa ziemniaków i tak do wykorzystania składników. Na górze powinna być warstwa ziemniaków posypana przyprawami. Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 min. Po tym czasie wyciągamy naczynie z zapiekanką i robimy jajka sadzone na warstwie ziemniaków, solimy i pieprzymy i wkładamy powtórnie do piekarnika na około 10 minut by białka ładnie się ścięły, a żółtka były płynne. Ja podaję taką zapiekankę z maślanką. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Muszę koniecznie wypróbować, brzmi bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń