reklama

wtorek, 15 września 2015

Surówka z kapusty kiszonej

Tą surówkę każdy zna, ale chciałabym, żeby również znalazła się na moim blogu chociażby z tego powodu, że wiele osób dopiero co stawia pierwsze kroki w kuchni i taki prosty przepis na pewno im się przyda. A po drugie jest takie wiele wersji tej surówki, że może akurat tej wersji jeszcze nikt nie zna.

Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
1 jabłko
1 mała cebula
posiekana natka pietruszki
1 łyżka oliwy,sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, drobno pokroić. Marchewkę i jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę, natkę pietruszki i przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Tą surówkę zazwyczaj podaję do ryby smażonej, czy do białej pieczeni. Smacznego.


1 komentarz: